Cum arata SPANIA inainte sa se inventeze tiki-taka?! Campioana de care s-a indragostit Europa: povestea Euro 1964

16 Martie 2020

Cea de-a doua ediție a Cupei Națiunilor Europene s-a disputat în Spania. Mai jos aveți toate detaliile.


	Cum arata SPANIA inainte sa se inventeze tiki-taka?! Campioana de care s-a indragostit Europa: povestea Euro 1964

Cine a câștigat EURO 1964?
Țara-gazdă, Spania, și-a adjudecat primul său titlu major, grație victoriei cu 2-1 izbutite în fața campioanei en-titre, URSS. Marcelino a marcat golul victoriei, printr-o lovitură de cap, în finala jucată pe Estadio Santiago Bernabeu din Madrid pe 21 iunie 1964. Jesus Maria Pereda i-a adus în avantaj pe spanioli, deschizând scorul în minutul 6 (cel mai rapid gol într-o finală de EURO la vremea respectivă), numai că Galimzyan Husainov avea să egaleze cu ușurință. Puține s-au mai întâmplat până când, în minutul 83, Marcelino a fructificat centrarea lui Pereda, înscriind golul triumfului. “Chiar am alcătuit o adevărată echipă. Și bună pe deasupra”, a declarat Pereda, adăugând: “L-am avut pe Luis Suarez, omul care a condus orchestra, tot așa cum mari jucători, ca Amancio și Marcelino, un golgeter înnăscut, au completat o echipă realmente fantastică”.

Cine au fost golgeterii EURO 1964?
Trei jucători au încheiat turneul final la egalitate, având câte două goluri marcate:
- Ferenc Bene (Ungaria)
- Dezsö Novak (Ungaria
- Jesus Maria Pereda (Spania)
Danezul Ole Madsen a fost golgeterul competiției în ansamblul ei. Madsen a marcat de 11 ori în calificări (un record care a rezistat până când croatul Davor Suker a înscris 12 goluri în preliminariile EURO 1996), dar nu și-a trecut în cont nicio reușită la turneul final.

Unde a avut loc EURO 1964?
Spania a fost țara-gazdă a celui de-al doilea turneu final al Cupei Națiunilor Europene. Stadionul Santiago Bernabeu a fost martor al victoriei Spaniei, din semifinale, contra Ungariei, precum și al triumfului din finală în fața URSS. Cealaltă semifinală și succesul Ungariei din finala pentru locul 3 contra curajoșilor amatori din Danemarca au avut drept loc de desfășurare arena Camp Nou din Barcelona. Arbitrii au venit din Belgia (Arthur Blavier), Italia (Concetto Lo Bello), Elveția (Daniel Mellet) și Anglia (Arthur Holland).

Cine a pregătit echipa învingătoare de la EURO 1964?
Jose Villalonga este cel care a condus Spania la triumful ei din 1964, rămânând în funcție până la Cupa Mondială FIFA 1966. La nivel de club, Villalonga a stat pe banca lui Real Madrid cu ocazia triumfurilor madrilenilor în Cupa Campionilor Europeni 1956 și 1957, primind sarcina de a conduce destinele naționalei spaniole după ce, în 1962, și-a trecut în palmares și Cupa Cupelor, cu Atletico Madrid.
El a pus accent pe promovarea tinerelor talente în lotul pe care avea să-l alinieze la EURO, având, totodată, abilitatea de a-și motiva și inspira jucătorii. Atacantul Jesus Maria Pereda își amintea ședințele tactice premergătoare finalei cu URSS: “Villalonga a desenat un teren de fotbal pe nisip, folosind pietre, care ne reprezentau pe noi, jucătorii spanioli, și conuri de pin, simbolizându-i pe sovietici. Ne-a convins că pietrele erau mai puternice decât conurile, așa că urma să câștigăm”.

Cine a fost căpitanul echipei învingătoare la EURO 1964?
Fundașul central Fernando Olivella a fost căpitanul naționalei Spaniei în momentul când aceasta a izbutit primul său mare succes internațional, punctul culminant al turneului final, adică victoria contra URSS, fiind consemnată cu o zi înainte ca Olivella să împlinească 28 de ani.
Născut-crescut catalan, Olivella a jucat 513 meciuri oficiale pentru FC Barcelona din 1956 până în 1969. Ulterior, el va deveni un respectat profesor de educație fizică, declarând despre stilul său de a fi căpitan de echipă: “Dintotdeauna am fost un om serios și consider că există multe lucruri pe care trebuie să le iei mereu în serios. Așa că, dacă un coechipier dădea dovadă de comportament greșit, eu întotdeauna i-am spus-o în față, dar numai între patru ochi”.

Care a fost formatul EURO 1964?

Aidoma primei ediții, patru echipe s-au duelat la turneul final din Spania, care a avut loc între 17 și 21 iunie 1964. Gazdele au avut nevoie de prelungiri pentru a se impune, cu 2-1, în semifinala de deschidere contra Ungariei, URSS surclasând cu 3-0 outsidera, Danemarca, în cealaltă semifinală. Tot prelungiri au fost necesare și pentru ca Ungaria să înfrângă, cu 3-1, rezistența Danemarcei, în finala pentru locul 3, disputată pe 20 iunie, la Barcelona. A doua zi, Spania a învins, în finala de la Madrid, URSS.

Câte echipe au participat la EURO 1964?
Patru reprezentative s-au aliniat la startul turneului final, în timp ce 29 s-au aflat în urnele tragerii la sorți inițiale. Ulterior, din motive politice, Grecia s-a retras, după ce a fost trasă la sorți contra Albaniei.

Cum s-au derulat calificările EURO 1964?
Primele ediții ale EURO au fost competiții ce s-au disputat conform sistemului eliminatoriu., fiind necesare 13 “duble” preliminare până când numărul participantelor la primul tur propriu-zis pentru ediția 1964 a ajuns la 16. Câștigătoarele celor patru “duble” din turul 2 s-au calificat la turneul final din Spania.

Cine s-a aflat în 11-le ideal al EURO 1964?
PORTAR: Lev Iașin (URSS)
FUNDAȘI: Dezsö Novak (Ungaria), Fernando Olivella (Spania), Feliciano Rivilla (Spania) și Ignacio Zoco (Spania)
MIJLOCAȘI: Valentin Ivanov (URSS), Amancio Amaro (Spania) și Luis Suarez (Spania)
ATACANȚI: Florian Albert (Ungaria), Ferenc Bene (Ungaria) și Jesus Maria Pereda (Spania)

Cine a marcat primul gol la EURO 1964?
Primul gol al turneului final a căzut în minutul 35 al semifinalei Spania – Ungaria, Jesus Maria Pereda fiind autorul acestuia. După mulți ani, Pereda avea să se confeseze uefa.com: “Echipa din 1960, cu Alfredo Di Stefano și Laszlo Kubala, era mai talentată, dar nu numele, ci echipa, contează în fotbal. Toți eram în formă, sarcina antrenorului fiind aceea de a asambla rotițele, adică jucătorii, într-un mecanism, asigurându-se că lucrează ca un tot unitar, ca o echipă”.
Dar primul al calificărilor (urmat imediat și de al doilea) a aparținut suedezului Örjan Martinsson, cu ocazia victoriei cu 2-0, în deplasare, în fața vecinilor norvegieni. A fost primul joc preliminar din istoria Suediei. Martinsson a jucat bandy (fotbal de iarnă) și fotbal, dar nu a devenit niciodată profesionist, cu toate că antrenorul său de la IFK Nörrkoping, Georg Ericson, spunea despre el că “a fost unul dintre cei mai creativi și înzestrați jucători pe care i-am avut în țara noastră”.

Cele mai importante cinci aspecte ale EURO 1964

- Playmaker-ul spaniol Luis Suarez a devenit primul jucător care, în aceeași vară, a câștigat atât Cupa Campionilor Europeni, cât și EURO. Inter Milano (pentru care evolua) a triumfat, cu 3-1, în fața lui Real Madrid, în finala de la Viena.

- Ole Madsen a marcat 11 goluri în preliminarii, contribuind din plin la calificarea Danemarcei la turneul final. În 1964, el a declinat o ofertă de a semna un contract profesionist cu FC Barcelona, deoarece doar jucătorilor amatori le era permis să evolueze pentru echipa națională a Danemarcei.

- Luxemburg s-a aflat printre țările care au strălucit în preliminarii. A eliminat Olanda și s-a impus rejucarea contra Danemarcei pentru a se decide echipa calificată la turneul final. Până în 1995, “leii roșii” nu aveau să mai câștige niciun alt meci din cadrul preliminariilor EURO.

- Atunci când, în aprilie 1968, a câștigat Eurovision-ul grației melodiei “La, La, La”, interpretate de Massiel, Spania a devenit prima țară deținătoare, simultan, a trofeelor EURO și Eurovision.

- La patru zile după ce a marcat golul decisiv din finala EURO, Marcelino a mai izbutit să înscrie un alt gol decisiv. S-a întâmplat tot în minutul 83, Real Zaragoza învingând cu 2-1 Valencia CF și adjudecându-și ediția din acel an a Cupei Orașelor Târguri.
Sursa: uefa.com


Stiri Similare